După aproape patru luni de cercetări, expertize medico-legale, audieri precum şi alte activităţi specifice într-o cauză fără precedent în Zalău, ancheta a fost finalizată de ofiţerii Poliţiei sălăjene, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, dosarul fiind înaintat Parchetului. Probele care au stat la baza începerii urmăririi penale împotriva stăpânului celor doi câini din rasa Cane Corso urmează acum să fie consultate de procurorul de caz care va stabili ulterior traseul acestui dosar şi implicit soarta stăpânului celor doi câini de pază, despre care se presupune că l-ar fi ucis prin muşcături multiple pe zălăuanul de 54 de ani.
Concluziile medicilor legişti au fost clare, rezultatele necropsiei efectuate la data respectivă dar şi a examenelor de laborator ulterioare, au arătat că muşcăturile provocate de cei doi câini de luptă au reprezentat cauza decesului acestui om, care se plimba liniştit la marginea unei păduri din zona str. Morii, în Zalău. Agresivitatea animalelor s-a putut constata inclusiv cu ochiul liber, ulterior necropsia confirmând ceea ce era oricum evident. Omului îi lipseau bucăţi din trup, atât membrele inferioare cât şi cele superioare fiind devorate parţial de câini, fiind literalmente desfigurat şi mutilat. Deşi rasa face parte conform statisticilor, din categoria câinilor periculoşi, totuşi câinii „Cane Corso” sunt descrişi de specialişti dar şi de proprietari ca fiind animale docile, non agresive, prietenoase, extrem de ataşate de om, şi cărora doar un dezechilibru genetic, hormonal sau un dresaj defectuos, le poate schimba comportamentul firesc în unul periculos.Tocmai aceste trei lucruri sau unul dintre ele cel puţin, e foarte posibil să fi făcut diferenţa între ceea ce spun specialiştii despre această rasă şi tragedia întâmplată la Zalău, la începutul lunii februarie, în care un om şi-a pierdut viaţa. „Proprietarul îndeplinea condiţiile prevăzute de lege, se încadra în criteriile impuse de actele normative referitoare la rasele speciale de câini. Starea de întreţinere a celor doi câini era una bună, câinii aveau carnet de sănătate, fiind vaccinaţi la zi, inclusiv cu vaccinul antirabic. Problema lor era în zona înregistrării în registrele speciale ale poliţiei, însă acest lucru se putea face după înregistrarea lor la o Asociaţie Chinologică apropiată, având în vedere că la noi în judeţ nu există nici astăzi o asemenea asociaţie”, s-a transmis la vremea respectivă de către Direcţia Sanitar-Veterinară Judeţeană Sălaj.
Rămâne de văzut care va fi şi concluzia procurorilor şi dacă aceştia vor trimite dosarul sau nu, în instanţă. Până atunci însă, prezumţia de nevinovăţie, desigur, este primul principiu care guvernează dosarul şi de care se bucură presupusul vinovat în acest moment şi până la emiterea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Ce va urma, vom afla cu siguranţă şi vă vom ţine la curent. Parchetul de pe lângă judecătoria Zalău ne-a confirmat faptul că dosarul a fost înregistrat şi repartizat unui procuror, în vederea cercetărilor şi exercitării atribuţiilor ce revin acestei instituţii. În acest moment cei doi câini despre care se presupune că ar fi atacat victima, se află în custodia Ecarisajului „Citadin Zalău”, sunt îngrijiţi corespunzător, iar asupra lor urmează ca organele abilitate să ia o decizie în momentul soluţionării cauzei.
E o greșeală să mai și fie ținuți la ecarisaj pe banii contribuabililor, acei câini trebuiau eutanasiați!
Si oamenii care sunt arestati preventiv ar trebui impuscati ianintea unei sentinte definitive!
Cainii trebuie sa fie achitati. Nu s-a respectat procedura.
Pana la urma tot mortul va fi de vina…
„au aratat ca muscaturile provocate de cei doi caini de lupta au prezentat cauza decesului acestui om „, iar mai jos :”cei doi caini despre care se prsupune (!!!) ca ar fi atacat (!!!) victima ” cum adica:se stie sau se presupune ???
În vechiul regim, câinii erau demult omorâţi iar proprietarul aruncat în închisoare. În democraţie nu mai poţi umbla liniştit pe stradă sau să te plimbi pe Meseş. Până la urmă, tot mortul va fi de vină !
Prezumția de nevinovăție se aplică oamenilor (@ Florin), iar analogia între câini și oameni este falsă (@ „Ion Pozitiv”). Documentați-vă dacă în Statele, de exemplu, câinii ucigași mai erau lăsați în viață o zi!
Logic ca la oameni se face referire – e si scris asta ca sa nu se inteleaga vreo prostie – ca doar nu la câini. Stăpânul e cercetat pt ceea ce au facut câinii lui. Exprimarea e corecta si rezervata. Chiar daca analizele arata ca acesti câini sunt cei care au atacat, stăpânul lor cercetat este prezumtiv nevinovat pt atacul câinilor. Iar pana atunci, dpdv procesual, se presupune. Opriti-va din critica asta absurda, ca nu asta e esential.
Logica generală și logica juridică nu le înțelegi, dar ai deprins adresarea impertinentă.
Ne sutor ultra crepidam! Ca profesor de logică (nu jurist), te informez că analogia dintre câini și oameni, pe care i-o respingeam lui „Ion Pozitiv” este falsă, întrucât nu respectă regulile raționamentului prin analogie. Logica se învață în clasa a IX-a, caută o carte și uită-te.
Cineva trebuie sa plătească pentru aceasta nenirocire. Am ajuns sa fim mancati de animale in oras parca am fi in pustietate